Răspopire cu scandal: Petiţie în Marghita pentru păstrarea în biserică a doi preoţi ortodocşi divorţaţi

Peste o sută de enoriaşi s-au adunat miercurea trecută în faţa bisericii din Marghita pentru a protesta împotriva intenţiei Episcopiei Ortodoxe de a înlocui doi preoţi din oraş, aşa că de teama unei revolte la faţa locului au fost mobilizaţi jandarmi şi poliţişti.

Preoţii Dan Gal şi Bogdan Pop, de la parohiile Marghita I şi II, sunt acuzaţi de reprezentanţii Episcopiei că au divorţat, lucru considerat de Sfântul Sinod incompatibil cu slujirea preoţească, cu atât mai mult cu cât s-ar fi recăsătorit apoi pe ascuns, ceea ce ar fi o circumstanţă agravantă.

Cei doi preoţi au fost deja criticaţi în şedinţa Protopopiatului Marghita şi sunt cu un picior afară din slujbe, mai ales că pentru ambele parohii există alţi pretendenţi care deja se bat pe ele.

Până acum, Preasfinţitul Sofronie nu a aplicat întocmai decizia Sfântului Sinod doar pentru a nu şi-i pune în cap pe credincioşi, mai bine de o mie de persoane trecându-se în câteva ore pe o listă de semnături prin care cer păstrarea în funcţii a celor doi preoţi. Or fi fost ei nefericiţi în dragoste, dar, iată, măcar sunt iubiţi de enoriaşi!

6

6 Comentarii

*
*

 1. >> Postat de Martianu | 30 octombrie 2015 10:17

  Extraordinar!!!
  Ce framantari au unii.
  „Sfantul sinod”? Poftim care sfinți? Vai de mama voastra.
  ”Sfantul sinod” impreuna cu ”sfinții părinți” (preoți) au rolul sa va indobitoceasca (dovada sta in postarile voastre) sa va ghideze ca pe niste oi. De ce nu se revolta ”sfinții părinți” , ”sfantul sinod” si ”preafericitul patriarh” la adresa clasei politice, la dresa batjocurei la care este supus poporul roman.
  De ce strîng averi toți acesti ”sfinți” , de ce nu respectă nici ei ce scrie în biblie ”Fericiți cei săraci”.

  • >> Postat de moşu | 30 octombrie 2015 23:15

   Sunt atei botezaţi cuminţi care nu au vrut să polemizeze în legătură cu acest articol şi sunt atei ,tot botezaţi ,dar periculoşi care cred că le ştiu pe toate în a teologiei.Oricum,un Iudă sau mai mulţi se găsesc ei,mai ales azi,printre clerici sau laici.Şi adevărate 2vorbe circulă prin popor ..1Orice naş îşi are naşu,şi…2.Nu există faptă bună să rămână nepedepsită,mulţumesc.Şi astea s valabile de la vlădică la opincă,nu?domnle Radu?Personal,în postarea mea,cred că se vede clar că nu s de acord cu şpăgile,indiferent cine le dă sau ia.

 2. >> Postat de Radu | 27 octombrie 2015 18:20

  Draga domnule Gheorghe, ca sa primesti fi mutat/ facut preot trebuie bineinteles sa dai o suma de bani consistenta unor persoane din conducerea episcopiei, asa ca, v-am abolit punctul dumneavoastra de vedere asupra datului de bani. Pur si simplu esti nevoit, altfel nu esti bagat in seama. In al doilea rand, ceea ce se intampla in contextul acesta cu preotul Bogdan in care faceti nota discordanta intre el si parintele paroh, un om de milioane, este gresit din nou. Judecati fara a vedea de ce este in stare preotul Sipos, sa iesi din biserica in timpul slujirii slujbei de catre el, sa mergi cu tasul intors prin biserica, este un gest lipsit de orice credinta, de care, „dati mare dovada” sa mai si agresati verbal si fizic pe doamna preoteasa si fosta doamna preoteasa scuzati-ma dar sunteti lipsiti de toate virtutile pe care ar trebui sa le aiba un adevarat crestin, treziti-va la realitate, nu voi luati deciziile ci episcopia, din moment ce „constitutia Bisericii” prin Sfantul Sinod spune ca preotii divortati si recasatoriti nu au voie sa slujeasca, atunci cine suntem noi sa ne impotrivim?

 3. >> Postat de moşu | 27 octombrie 2015 17:41

  Cu şpagă ,fără şpagă,oricum se pare că şpaga ar fi şi mai urâtă treabă,mai ales în faţa Domnului.Dar degeaba se merge mai sus ierarhic,că personal ştiu că Sf.Sinod patriarhal a hotărât ca preoţii divorţaţi să fie caterisiţi.Aşa,,toţi preoţii din Patriarhie vor divorţa ,se vor recăsători sau nu,dar ăsta nu e deloc un exemplu pentru enoriaşi.Absolut şi şpaga nu e deloc un exemplu bun,nici din partea enoriaşilor,dar mai ales din partea clericilor.Dar trăim în Românica,şi asta e!Şpagă,fraudă ţeapă la toate nivelurile din păcate..

 4. >> Postat de GHEORGHE | 26 octombrie 2015 13:49

  Buna ziua.

  Sunt un credincios de la Biserica din Marghita. Nu mi se pare corect ceea ce s-a intamplat in Parohia noastra, parerea noastra nu conteaza? Catedrala din Marghita este facuta de noi, nu a contribuit Preotul Sipos la ridicarea acestei catedrale. Acesti preoti o sa fie sustinuti de noi pana in panzele albe deoarece este meritul lor pentru ca sunt cei mai buni preoti din oras.
  Daca aceasta problema nu are mod de rezolvare la nivel local o sa avem noi grija sa o rezolvam la un nivel mai inalt.
  Se stie cum s-a obtinut postul domnului Sipos , pentru o suma de 15.000 de euro, o rusine.
  Daca nu ii convine la Catedrala la Marghita de ce nu pleaca inapoi la el in sat? Acolo ii placea lui mai mult, la tara unde se credea ca el este cel mai bun, dar slujbele lui si modul lui de a fi las afoarte mult de dorit. La oras lumea nu este ca si la tara, lumea a fost si la manastiri si la alte biserici dar nu s-a mai inatalnit asa slujba ca si la el.
  Oameni buni trebuie sa fim cat mai uniti in ceea ce merita cu adevarat.

  • >> Postat de sedlac | 28 octombrie 2015 15:37

   DOAMNE AJUTA! Sunt mama unui teolog din MARGHITA si imi este rusine de ceea ce se intampla in orasul nostru.Numai niste oameni care nu au credinta pot sa faca un asemenea gest.Dragii mei nu era mai bine sa mergeti sa aprindeti o lumanare la raposatul nostru protoereu IOAN SUGAR care este inmormantat in catedrala noastra si care a fost unul dintre ctitorii acestei frumoase catedrale decat chiar in ziua in care dansul s-a nascut ,voi sa stati in fata catedralei si in momentul in care actualul preot SIPOS facea rugaciunea pentru dansul ,voi enoriasii,in ghilimele spus faceati propaganda in fata bisericii .Rusine ,asa pastrati memoria acestui om care a luptat din rasputeri pentru noi toti cetatenii acestui oras pentru a avea o asa frumoasa casa a domnului .Nu sunt nici pro si nici contra nimanui dar cum ne putem numi crestini daca noi nu suntem deacord cu ceea ce SINODUL a hotarat.Biserica este casa Domnului unde fiecare merge pentru a se ruga ,nu merge pentru preotul din fata altarului. FIECARE GRESIM IN ACEASTA LUME DAR NU NOI TREBUIE SA JUDECAM ,AVEM UN SINGUR JUDECATOR ACELA ESTE BUNUL DUMNEZEU SI SA LASAM TOTUL PE SEAMA DOMNULUI.