Vultur în picaj: De ce nu i se poate face lui Brătianu statuie la Oradea

Liberalului Ion I.C. Brătianu nu i se prea arată să aibă o statuie la Oradea.

Organizată în octombrie 2014, prima selecţie de proiecte a fost anulată din lipsă de concurenţi, iar a doua, desfăşurată în ianuarie 2015, deşi l-a desemnat câştigător pe sătmăreanul Radu Ciobanu, a rămas fără finalitate.

Primăria nu a primit nici până astăzi avizul Ministerului Culturii pentru a comanda monumentul pe care dorea să-l dezvelească pe 20 august, la aniversarea naşterii marelui om de stat.

Municipalitatea a fost somată să refacă proiectul cu „eliminarea elementului zoomorf”. Altfel spus, monumentul în care Brătianu era reprezentat stând în faţa unui soclu cu stema Casei Regale, deasupra căruia tronează un vultur cu aripile deschise, simbol al măreţiei vechii Românii, va trebui lipsit de înaripată.

Argumentul servit primarului Bolojan este halucinant: sunt prea mulţi vulturi de acest gen pe statuile din România! Conform propunerii slujbaşilor de la Minister, Brătianu va trebui doar să sprijine stâlpul şi atât. Autentic românesc…

1

1 Comentariu

*
*

 1. >> Postat de E. Tamás | 11 august 2015 13:43

  Comisia de For Public este alcatuita din profesionisti foarte calificati si parerea lor ar trebui sa fie lege pentru totii. Este meritul lor si ca nu a fost aprobata reamplasarea statuii lui regele Ferdinand in centru.
  Altfel pentru ce mai avem comisii, ca sa construiasca fiecare cum si ce vrea?
  Consider ca raspunsul de la Comisia din Ministerul Culturii trebuie sa prevaleze intentia administratiei publice sau conceptul unui sculptor care nici nu este consacrat.
  Ar trebui vazut care a fost punctul de vedere emis de Directia de Cultura Bihor inainte.
  Nici in tarile cu care ne invecinam nu se construieste nici cea mai mica constructie fara a avea toate avizele legale. In Budapesta de exemplu, pentru orice constructie in zona centrala este necesar un aviz de la Ministerul Culturii.