Pe-aici nu se trece!

Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Bihorului e zonă închisă. De teamă că pe fondul abuzurilor făcute eparhia va pierde credincioşi, Preasfinţitul Sofronie a adoptat o politică de izolaţionism menită să lege mirenii de glie, aşa că Episcopia sabotează orice manifestare religioasă, culturală sau ştiinţifică la care iau parte preoţi sau călugări din alte eparhii.

Potrivit regulamentelor Bisericii Ortodoxe, feţele bisericeşti pot sluji sau participa la evenimente organizate pe teritoriul altei episcopii având binecuvântarea episcopului de care aparţin dar, mai ales, pe-a episcopului pe teritoriul căruia pătrund. Iar episcopul Sofronie nu vrea intruşi!

Urmarea e că săptămâna trecută călugărul Moise Iorgovan de la Mănăstirea Oaşa din Alba a fost oprit să participe la propria lansare de carte. Preotul fusese invitat de asociaţia Astradrom să ţină la Beiuş şi Oradea câte o conferinţă despre volumul „Să nu ne răzbunaţi”, în care prezintă mărturii ale românilor din Basarabia, supravieţuitori ai prigoanei staliniste, dar nu a mai ajuns în Bihor.

Prinzând de veste, reprezentanţii Episcopiei bihorene şi-au contactat omologii din Alba şi le-au cerut să interzică venirea călugărului la Oradea, pentru că nu are permisiunea lui Sofronie. Şi, ca să nu intre în conflict cu un vecin coleric şi răzbunător, cei din Alba s-au executat. Ca o soluţie de compromis, conferinţa s-a ţinut în prezenţa unor istorici, dar în absenţa autorului, care şi-a transmis mesajul către bihoreni printr-o înregistrare video.

Pentru care nu avea nevoie de binecuvântare…


*
*