Elevii maghiari vor da bacalaureatul la limba română în ungurește?

Nu trece o lună ca pe tapet să nu fie pusă o falsă problemă cu conotații etnice.

Beneficiind de faptul că, pentru a scăpa de pușcărie, Dragnea se angajează să învețe maghiara cu accent de Teleorman, unii deputați maghiari au cerut ca examenul de bacalaureat, proba de limbă română pentru minorități, să se dea în timpul anului.

Români verzi, nu săriți, că problema nu ține de separatism, ci de o neadecvare a sistemului de învățământ!

Câtă vreme nu se înțelege că tinerii maghiari trebuie să învețe româna ca pe o limbă străină, nu se poate face nimic bun pentru ei.

Ar fi de bun-simț să nu trebuiască să le bagi în cap aceeași materie ca unui vorbitor nativ de română. Totuși nu mă pot răbda să nu fac niște observații:

1. Pot pune pariu că niciun elev maghiar de la Liceul Ady Endre, de exemplu, nu vorbește așa de prost româna ca premierul Vasilica Dăncilă.

2. Pentru ca UDMR să sprijine coaliția, Liviu Dragnea nu doar că va desființa proba de limba română la bacalaureat pentru elevii maghiari, dar îi va obliga pe români să dea Bacul în limba maghiară.

3. Înainte de a-i obliga pe elevii maghiari să știe românește, poate sistemul de învățământ îi va obliga pe etnicii români să vorbească bine românește.

4. La observația că etnicii maghiari nu se pot descurca în România fără să știe limba țării, dați un extemporal tuturor parlamentarilor să vedeți că te poți descurca lejer și fără română.

5. Bacalaureatul ar trebui într-adevăr modificat, în sensul că ar trebui să aibă cinci categorii, în funcție de gradul de dificultate: pentru genii, pentru elevi străluciți, pentru elevi bine pregătiți, pentru proști și pentru politicieni.


*
*