Definitivatul, la fel de greu ca Bacalaureatul

Jumătate din dascălii care au mers la examenul de definitivat nu au reuşit să-l treacă, ceea ce mă conduce la două ipoteze: ori probele au fost exagerat de grele, ori catindaţii scandalos de nepregătiţi.

Ministerul Educaţiei ar trebui să ia câteva măsuri pentru ca asemenea eşecuri să nu se mai repete. Prin urmare, propun următoarele:

  1. Va mai fi o sesiune de definitivat prin iarnă, odată cu cea de Bacalaureat. Cei care nu iau nici atunci definitivatul vor veni săptămânal la examen. Excepţie fac cei care între timp au ieşit la pensie.
  2. Toate întrebările pentru definitivat vor fi retorice.
  3. Dascălii care nu ştiu să scrie vor putea susţine examenul şi oral.
  4. Nota minimă de trecere va cinci, iar din oficiu se vor da şase puncte.
  5. Profesorii prinşi copiind nu vor fi daţi afară din examen, dar vor fi pedepsiţi. Ei vor fi obligaţi să scrie de 100 de ori: „Nu e frumos să te prindă când copiezi”.
  6. Pentru a se asigura catedre pentru toţi profesorii, Romsilva va pune la dispoziţia tâmplarilor din Ministerul Educaţiei cantităţi sficiente de material lemnos.
  7. Se propune inversarea ciclului şcolar. Şcoala se va ţine pe perioada vacanţei de vară, pentru ca în timpul anului dascălii să aibă posibilitatea să muncească în străinătate.

*
*