Vioara Bara nu-l mai iubește pe Ilie Bolojan

Cel puțin așa susține șefa pictorilor din Bihor într-o declarație trimisă presei. Vioara Bara nu e un artist comod și nici un șef de filială UAP docil. Ea nu doar spune ce știe, dar și știe ce spune. E revoltată, pe bună dreptate, că, prinși de valul rentabilizării, Birta și Bolojan ignoră munca atâtor artiști plastici de la noi.

Orb să fii și nu poți contesta că, de când Vioara e la cârma Uniunii, se întâmplă lucruri minunate. Expoziții într-o cadență foarte mare, valoroase și incitante, fac să crească cota de vizibilitate a orașului, atât de dorită de edili. Dar să lași sala de expoziții din Cetate fără bani de întreținere și fără plata galeristului, în vreme ce ani de zile te-ai complăcut să-i dai lui Tepe Lepe două mii de euro pe lună pentru a cânta o dată pe an, e chiar o bătaie de joc.

Birta și Bolojan ar trebui să afle că pictorii nu primesc bani la fel cum o făceau highidișii și guristele de la Ansamblul Crișana, ei vor doar un loc unde să expună. Nu doresc să fie angajați la Stat, și încă pe perioadă nedeterminată, ci doar să le fie asigurat un minimum de condiții pentru a primi publicul într-un loc civilizat.

Vioara nu-l mai iubește pe Bolojan, iar dacă a făcut-o vreodată, nu mă mir că acum îi pare rău.


*
*