Robu lu’ Bolo: Termoficare Oradea împrumută certificate verzi CET-ului din Timișoara

Primarul Ilie Bolojan i-a întins săptămâna trecută o mână de ajutor omologului timişorean, Nicolae Robu, şi acesta tot din PNL.

Termoficare a fost sigura centrală din ţară dispusă să împrumute societatea Colterm Timişoara, care riscă să fie împinsă în faliment de imposibilitatea de a preda până la sfârşitul lunii aprilie certificatele de bioxid de carbon aferente anului 2017.

Joia trecută, Consiliul Local l-a mandatat pe consilierul Grigore Morar să avizeze împrumutul în AGA Termoficare printr-o hotărâre care nu suflă nimic despre importanţa tranzacţiei.

Bihorel a aflat că, de fapt, societatea orădeană va credita Colterm cu 216.000 certificate în valoare de 3,4 milioane euro, CET-ul timişorean urmând să le înapoieze în cinci rate lunare, ultima pe 15 septembrie 2018.

Operaţiunea a fost perfectată doar după ce Consiliul Local Timişora s-a întrunit de urgenţă pentru a garanta Termoficare că, în cazul în care Colterm va intra în imposibilitate de plată, ratele vor fi plătite de la bugetul local.

Dacă afacerea iese, CET-ul orădean ar putea scoate un profit de câţiva euro pe certificat. Dacă, în schimb, Colterm-ul crapă, s-ar putea să iasă un mic scandal…


*
*