Prea puţine centuri la câte curve sunt în ţara asta!

Vineri în Episcopia, partidul lui Tokes a organizat un marş de protest pentru scoaterea traficului greu din cartier. Pe mine mă nedumireşte de ce nu au ieşit şi românii din Episcopia să facă circ.

Oare când ajung în dreptul caselor lor, camioanele circulă în vârful picioarelor? Există o frustrare continuă a locuitorilor din Episcopia. Mereu se plâng că le era mai bine dacă nu intrau în componenţa Oradiei. Uită, însă, că odraslele lor merg la cele mai bune şcoli din Oradea, că beneficiază de cel mai bun tratament medical, alături de concetăţenii lor.

În Episcopia la ora actuală sunt drumuri mai bune decât în centrul oraşului, iar aceste investiţii s-au făcut din banii tuturor. E drept că traficul greu e deranjant. Nu-i o consolare, dar nu sunt singurii în această ipostază. Cei din Aleşd, Ştei sau Beiuş sunt în aceeaşi situaţie.

Avem drumuri inexistente cum este cel spre Beiuş, Podul Densuşianu e într-un picior, iar Csomortanyi şi compania vor 5 milioane de euro ca să arate lumii că au idei. Dacă e aşa de tare Episcopia asta, să pună localnicii mână de la mână şi să-şi facă centură.

Ar putea capacita şi curvele, care acum, săracele, se înghesuie pe Borşului, şi uite aşa problema ar fi rezolvată! Probabil că după asta, PPMT-ul lui Tokes ar cere, în numele discriminării pozitive, şi alte favoruri. Le propun eu câteva:

1. Instalarea de SPA în fiecare gospodărie a cetăţenilor din Episcopia. Vor avea prioritate locuitorii maghiari.

2. Placarea şoselei cu borduri de marmură şi acoperirea şoselei cu cauciuc pentru atenuarea zgomotelor.

3. Scutirea timp de 150 de ani de la impozitare pentru cei din Episcopia.

4. Asigurarea unei rente viagere de 1.000 de euro lunar pentru toţi cei care demonstrează că au locuit sau au neamuri în Episcopia.

5. Întreruperea totală a traficului greu, de droguri, şi a celui uşor, de ţigări, pe teritoriul cartierului.


*
*