La mila domnului Sofronie

BihorelScandalul de la Bratca, unde episcopul Sofronie insistă să instaleze un preot străin de sat deşi sătenii îl vor pe fiul fostului paroh Liviu Pop, a intrat în faza plângerilor penale.

După trei tentative de înscăunare a noului preot, blocate de localnicii care şi-au apărat biserica, oamenii s-au ales cu plângeri pentru tulburare în posesie, la fel ca văduva şi fiul fostului paroh, acuzaţi că i-a instigat la răzmeriţă.

Dacă instanţele lumeşti se mişcă mai greu şi îi vor chema pe săteni la interogatorii abia săptămâna aceasta, în schimb cele bisericeşti s-au şi întrunit miercurea trecută, pentru a începe judecarea Floricăi şi a lui Ionuţ Pop.

Aflaţi la mâna episcopului Sofronie, cei doi – angajaţi ca îngrijitoare, respectiv cântăreţ în strană la biserica din Bratca – vor fi lăsaţi fără slujbe, spun ştiutorii din Episcopie. Condamnarea ar pune capăt carierei preoţeşti a tânărului Ionuţ Pop înainte chiar ca aceasta să fi început, ceea ce i-ar conveni de minune Preasfinţitului Sofronie, dornic să facă şi pe dracu-n patru pentru a-i pedepsi pe brătcani.

Că episcopul e pornit rău o arată şi faptul că, tot săptămâna trecută, Consistoriul Parohial s-a întrunit să-l judece, în lipsă, pe un alt preot, Ioan Clitan, „vinovat” că a asigurat serviciul religios în Bratca după izbucnirea scandalului, atenuând astfel presiunea pe care Episcopia o punea pe localnici prin lăsarea lor fără preot pe sărbătorile de iarnă.

Părintele Clitan riscă să fie condamnat şi răspopit chiar la al doilea termen de judecată, a aflat Bihorel, pentru că numai această pedeapsă ar fi pe placul „milostivului” episcop…


*
*