Finanţare prin instanţă: Primăria a dat în judecată Ministerul Economiei pentru că i-a anulat un proiect cu fonduri UE

După amânări prelungite, Primăria a dat în judecată Ministerul Economiei pentru că i-a anulat un proiect cu fonduri UE privind încălzirea cu apă geotermală a unei părţi din cartierul Nufărul.

În valoare de 11,5 milioane euro, proiectul viza reconversia de pe încălzirea cu cărbuni ori gaz prin desfiinţarea a 7 puncte termice şi montarea a 278 de module termice la nivelul fiecărei scări de bloc, înlocuirea reţelelor şi reinjectarea apei geotermale folosite, nu a mai fost pus în operă pentru că Organismul Intermediar Energie din cadrul Ministerului a ţinut actele la sertar luni întregi, iar apoi a refuzat să prelungească perioada de implementare de teamă că lucrările nu se vor putea termina până la finele anului.

Municipalitatea a cerut Curţii de Apel Oradea să oblige OIE la prelungirea perioadei de implementare cu atât mai mult cu cât Autoritatea de Management şi-a dat acordul în acest sens, recunoscând printr-o adresă că Primăria a depus documentele la timp şi nu poate fi învinuită de ratarea proiectului.

Procesul, primul în care municipalitatea încearcă să obţină finanţări europene cu ajutorul judecătorilor, va avea putere de exemplu şi pentru alte administraţii locale care, prinse în hăţişuri birocratice, s-au trezit că nu mai pot beneficia de finanţări pentru proiecte importante. Dacă Primăria va avea câştig de cauză se va confirma încă o dată zicala că tot ce nu plăteşti la timp plăteşti, mai târziu, mai scump…


*
*