Avem un cinema, cum procedăm?

Fostul complex Libertatea (ex-cinema Oradea, ex-cinema Pușkin) riscă să fie renovat și reabilitat pe fonduri europene. Problema acestui splendid complex, cu trei săli și un hol generos, este destinația pe care să i-o dăm.

Mi-a plăcut ideea viceprimarului Mălan de a întreba orădenii ce destinație ar merita superbele săli din Palatul Vulturul Negru. Poate că un concurs de idei este de mii de ori mai util decât dezbaterile publice, care au doar un caracter formal.

Sala mare, evident, ar merita să fie oferită Filarmonicii. Iar în perioada în care nu este ocupată s-ar putea ține concertele care acum au loc în vechea și jerpelita Casă de Cultură a Sindicatelor. O sală ar mai putea fi destinată unei galerii de artă, iar cu ocazia asta s-ar putea utiliza și holurile.

Și în fine, a treia sală ar trebui oferită trupelor de teatru experimental, care acum se chinuie în spații mici cu chirii mari. Singura problemă cu Filarmonica ar fi că patronii acesteia, cei de la Consiliul Județean nu cred că vor fi dispuși să li se știrbească din autoritate și s-ar putea să prefere vechea locație, chit că aceasta are un statut incert în ce privește regimul de proprietate.


*
*