Angela nu cântă la Vioară: Șefa Muzeului orașului Oradea, luată în colimator de președinta Uniunii Artiștilor Plastici

În revista „4 foi de Artă”, președinta Uniunii Artiștilor Plastici Bihor, scenografa Vioara Bara, o face terci pe jurista Angela Lupșe, directoarea Muzeului Cetății şi oraşului Oradea.

Sămânţa discordiei ar fi, spune Bara, kitschul din Muzeu, făcând referire expresă la expoziția permanentă Traian Moșoiu. Pentru că artistei nu i-a plăcut expoziția, a scris un articol prin care o trimite pe directoare să vadă cum se organizează astfel de evenimente prin țări străine.

Abia pe finalul textului Bihorel s-a dumirit, însă, de adevăratul casus belli. Lupșe e acuzată că în weekend-uri, când e lume multă în Cetate, nu asigură galerist pentru ca tot poporul să poată admira şi tablourile din spaţiul dat UAP-iştilor în Muzeu.

Nici Bihorel nu e un mare fan al celor care conduc destinele Cetății, dar gâlceava asta se putea stinge în cazul în care câțiva dintre artiștii care au primit spaţiu pentru a expune și-ar fi sacrificat 2-3 ore din existența creatoare pentru a păzi lucrările.

Măcar așa ar fi observat și reacțiile vizitatorilor…

5

5 Comentarii

*
*

 1. >> Postat de Pia de Oradea | 23 iulie 2019 17:58

  Din păcate, muzeul din cetate este departe, tot mai departe de ceea ce putea fi: muzeu al unei cetăți medievale cu valoroasă istorie de aproape 1000 de ani, și al orașului, în măsura în care săpăturile din Oradea le efectuau arheologii din cetate. Săpătura arheologică are un specific aparte față de cea edilitară: nu se efectuează contra cronometru (să se cheltuiască puțin, să se încheie rapid investiția); se efectuează din timp; nu se lucrează cu buldezerele…se descoperă și se pun în valoare vestigii istorice. În curtea interioară, anul trecut au fost descoperite monede de argint din secolele XIII-XIV… apoi s-a pus piatră cubică, rapid. Problemele, multe și serioase (pentru o societate sănătoasă) sunt determinate de mixul creat între Muzeul Cetății Oradea și Administrarea cetății, două entități distincte cu scopuri diferite. Un muzeu este instituție care păstrează, conservă/restaurează și valorifică patrimoniul cultural, este păstrătorul identității noastre. Nu se conduce și nu este serviciu/instituție de administrare publică. Privitor la expoziții, bâlciul și facilul trebuie eliminat, expoziția de bază trebuie realizată pe baza materialul arheologic nevalorificat. Primăria orașului, deciziile, sunt dominate de liberali. Principiile liberalismul însă, nu se regăsesc în cetate. Dna Bara are dreptate.

 2. >> Postat de Piliuță de Angela | 21 iulie 2019 16:50

  Această Angela e pila din partea primăriei. În mod normal trebuia să dea concurs pentru postul de director, dar pentru că este incompetenta este numită de către primar folosindu-se de tot felul de artificii. Domnule primar pentru dumneavoastră contează pilele sau competența? Se știe că vă lăudați cu alegerile pe care le faceți pentru compeță! În cazul Angela v-a luat Dumnezeu mințile sau este un şantaj sau serviciu făcut cuiva? Comunității din Oradea este clar că îi faceți un deserviciu cu un astfel de director diletantist!

 3. >> Postat de Vioara Bara | 21 iulie 2019 10:29

  1. UAP Filiala Oradea a primit aceste galerii in cetate de la Primarie.
  2. In contractul de parteneriat se specifica ca Primaria acorda spatiul, plateste intretinerea si galeristul.
  3. UAP. Filiala Oradea doneaza lucrari viitorului Muzeu de Arta Contemporana care se va infiinta in cetate…deja noi am donat cam 40 de lucrari pana acum din expozitiile pe care le-am facut.
  4.In cetate, la galerii nu se poate face activitate comerciala (deocamdata) fiind renovata pe fonduri europene, destinate scopurilor culturale. Ne asteptam ca peste 2 ani sa zburam din cetate daca nu vom plati chirie.
  5. Artistii toti au giob, si nu traiesc din vanzare de tablouri…dec,i nu au timp sa pazeasca galeriile din cetate…cu toate acestea unii au mai facut voluntariat.
  6.La galeria de pe Republicii se face voluntariat de 2 ani…(din 1 iunie anul curent, am angajat cu juma de norma un galerist) Pana acum 2 ani erau 2 angajati; galerist si administrator…dupa care, am ramas fara angajati…din vanzari nu putem acoperi cheltuielile de chirie si intretinere…caldura e debransata de mult in magazin. Am vandut pe rand, am marit cotizatiile artistilor ca sa putem plati darile la stat. Am transformat galeria in ,,fond plastic” cum era pe vremuri si am introdus rochii, palarii etc. confectionate de artisti…vom vedea daca vom putea plati jumate de salariu…in rest se mentine prin voluntariat.
  7. Doriti sa facem voluntariat si in cetate, dupa ce ca din munca noastra donam lucrari?
  8. Eu nu am nimic cu Angela Lupse…trebuie doar sa respecte parteneriatul hotarat de Primarie…parteneriat care de altfel a expirat si nimeni nu doreste sa-l prelungeasca. Deci, probabil ca vom zbura si din cetate si orasul Oradea va ramane fara galerii. Nu uitati ca UAP este de utilitate publica la fel ca teatrele si muzeele. Voi scrie un articol in ,,4 foi de Arta” ca sa explic mai in detaliu cum stau lucrurile. Probabil ca orasul Oradea nu are nevoie de galerii de arta. Sa stiti ca noi artistii, facem eforturi financiare ca sa creem arta….daca ARZI trebuie sa te exprimi. Sa mai stiti, ca peste tot in lume, cultura este subventionata. Am scris un articol unde am explicat ce a reprezentat UAPR si facilitatile acordate pe vremea monarhiei, pe vremea comnismului, si ce reprezinta azi. AZI NU SE MAI ACORDA FACILITATI…se pare ca nu avem nevoie de cultura. Cu respect pentru ,,Bihorel” pe care il citesc. Vioara Bara

 4. >> Postat de Un cititor costernat | 20 iulie 2019 18:10

  Așa a fost apreciařt și Constantin Brâncuşi de către oficialii din acea vreme ca fiind inutil și producând prostii! Se pare ca suntem un popor care nu învață prea mult din greşeli! Cultura celor de la Bihorel e rezumă la nivelul cultural al Angelei şi a primarului căruia īi cântă în strună. Aproporție. ..până și titlul articolului este groaznic de kitschos! Probabil ca să atragă cititorii care se amuza teribil de prostia care clocăie la Bihorel. Angajați-vä jurnaliști inteligențîn nu pile…..care näscocesc titluri de articole deocheate!

 5. >> Postat de Florin | 20 iulie 2019 17:57

  Asta cu parul albastru (…) la Festivalul Medieval al Cetatii, cand erau mii de oameni efectiv in cetate, ea intra pe poarta de Est cu masina personala, desi portarul si unii de scria organizator pe ecusoanele lor ii spuneau ca n-are voie cu masina si ea injura ca un birjar, gen „imi bag … in Lupsea, ca eu am de sus protocolul la expozitie, pe mine ma lasa oricine in orasul asta sa trec, eu sunt celebra, nu-mi spuneti voi mie ce sa fac” etc. O nesimtita ! Bine, nu ca Lupsea n-ar fi ! Si-a angajat de curand barbatul la Muzeu, desi barba’su e pompier pensionar, cu o penzie de vreo 5.000 de lei ! Plus salariul de la Muzeu, unde e clar ca nu munceste prea tare !

Women Moncler delmas Trench Coat 2015 Sale Online 2016 Women Moncler meille Padded Jacket Beige Sale Online 2016 Women Moncler lissy Padded Jacket Sky blue Sale Online 2016 Moncler Sleeveless Striped Stretch Dress White Blue Mens Moncler Lightweight Puffer Down Vest Black On Sale Women Moncler renne Padded Coat 2015 Sale Online 2016 Women Moncler joux Padded Jacket Grey Sale Online 2016 Mens Moncler Morane Logo Stripe Down Jacket Black On Sale