Singur printre străini: Un localnic din Almașu Mic n-a avut loc în cimitirul satului din cauza… religiei

Un localnic din comuna Balc a avut săptămâna trecută surpriza să afle că nu îşi poate înmormânta tatăl în cimitirul sătesc din Almaşu Mic, din cauza Bisericii ortodoxe.

Bolnav de cancer, bărbatul de 59 de ani s-a pocăit în ultimele trei luni de viaţă, fapt pentru care comitetul parohial, în frunte cu preotul Nicolae Pop, s-a opus înmormântării lui printre ortodocşi.

Ca o soluţie de compromis, reprezentanţii bisericii majoritare au condiţionat înmormântarea în cimitirul din Almaşu Mic de plata unei sume de 1.500 lei, despre care au pretins că ar reprezenta restanţele răposatului la achitarea contribuţiei bisericeşti şi a taxei pentru întreţinerea mormântului.

Revoltat, după discuţii prelungite cu reprezentanţii Bisericii, fiul decedatului a decis să-l înmormânteze la câţiva kilometri distanţă, în Almaşu Mare, printre neoprotestanţi.

Bărbatul nu s-a răzgândit nici măcar după scandalul declanşat de protopopul Marghitei, Călin Cotrău, care i-a cerut parohului din Balc să permită înmormântarea răposatului, fără nicio taxă, în cimitirul satului unde trăise. În fond, nu era să rămână pe veci într-un loc unde nu era bine primit…


*
*