Secrete de serviciu: Instituţiile din Bihor, în frunte cu Prefectura, au „uitat” să-şi afişeze planul de achiziţii publice

Cine dă lecţii ar trebui să dea şi exemplu. Prefectura Bihor, condusă de fostul şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Ioan Mihaiu, nu şi-a afişat nici acum pe portalul propriu planul anual al achiziţiilor publice pe anul 2018.

Publicarea documentului este impusă de lege pentru ca, pe de o parte, furnizorii de bunuri şi servicii să îşi poată gândi ofertele fără să rămână în urma celor „cu pile”, iar pe de altă parte fiindcă, stimulând concurenţa, instituţiile publice pot beneficia de cel mai bun raport preţ-calitate.

Cum însuşi garantul legalităţii în judeţ o ignoră, nici alte instituţii nu şi-au băut capul să-şi publice planurile de achiziţii. De exemplu, pe site-ul Consiliului Judeţean sunt anunţate doar licitaţiile din 2016, iar pe cel al municipalităţii orădene achiziţiile publice care au avut loc anul trecut.

Lista instituţiilor rămase pe lângă lege e completată de Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Silvică, Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi multe altele.


*
*