Popa nost’: Preotul ortodox din Sînmartin e în război cu protopopul de Oradea

Un nou scandal pune pe jar Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Bihorului. Preotul Alin Păşcuţă de la biserica „Buna vestire” din Sînmartin este în război cu protopopul de Oradea, Dorel Rusu.

Tânărul popă s-a înstăpânit peste lăcaşul de cult din centrul Sînmartinului la începutul lunii martie, după decesul tatălui său, fostul paroh Ioan Păşcuţă. În loc să predea ştampila şi actele bisericii pentru inventarul obligatoriu la schimbarea gestiunii, preotul şi-a instigat Consiliul Parohial să îi ceară protopopului Rusu să îl pună paroh, aşa cum, zice el, ar fi promis mai demult.

Apropiaţii lui Păşcuţă jr. speră că acesta va avea întâietate pentru că împreună cu tatăl său a ridicat biserica din localitate, în 1999, cu banii încasaţi din vânzarea tuturor terenurilor deţinute de parohie în celebrul cartier Beverly Hills din Sînmartin. Probabil că realizarea ar fi cântărit greu în ochii protopopului şi în cei ai episcopului Sofronie dacă familia Păşcuţă nu şi-ar fi ridicat pe terenul parohiei, chiar în uşa bisericii, şi un viloi de neam prost, cam ca al coloraţilor de la Strehaia ori din Huedin.

Culmea tupeului, „păşcuţii” au încercat câţiva ani mai târziu să vândă vila comunităţii, drept casă parohială, ceea ce nu s-a întâmplat doar pentru că aceasta e mult mai săracă decât păstorii aflaţi în fruntea ei. Şi, la cum este condusă obştea, nici pe viitor nu pare să aibă şanse de a  pune ban pe ban…

5

5 Comentarii

*
*

 1. >> Postat de Mircea Peres | 26 martie 2016 17:36

  Sa isi puna pofta in cui Sofronie. El crede ca o sa ia euroii de la cel caruia i-a promis ca il face popa in Sinmartin. Dar nu o sa il lasam sa ii iasa cum isi doreste el. Iesim in strada, strangem semnaturi, facem orice sa ramana Alin. Daca Sofronie chiar vrea sa mai puna un preot, acela in nici un caz nu va fi seful lui Alin asa cum vrea Sofronie, ci un subaltern lui Alin. Nu a dat Sofronie si Episcopia lui nici un leu pentru Biserica din Sinmartin, asa ca sa isi vada de treaba lui Sofronie. Din Sinmartin nu il muta nici nu il schimba nici nu il umileste pe Alin.

 2. >> Postat de mirza petru marcel | 24 martie 2016 16:33

  Nu cunoastem situatia dar vila este de neam prost

 3. >> Postat de Craciu Georgiana | 24 martie 2016 13:52

  Nu inteleg de ce inainte de a scrie o stire, voi jurmalistii nu va documentati despre ce e vorba cu adevarat , ci doar se publica asa…..o stire. E adevarata vorba”mintiti poporul cu televizorul” in cazul de fata cu acest subiect.
  In primul rand biserica din Sanmartin nu este nici a Episcopului si nici a Protopopului, biserica este a satului. A fost ridicata de regretatul parinte pe banii satenilor . Da, inteleg ca este o parohie buna si sa zicem ravnita, dar acest lucra se datoreaza celor doi preoti , dupa cum stiti, pe unul, din nefericire l-am pierdut. In fiecare duminica biserica este plina de credinciosi, multi dintre ei fiind din Oradea, nu doar din Sanmartin. Biserica este asa frumoasa pentru ca parintii au grija de ea. Nu poti sa mergi, cica in control, la biserica si sa te legi de faptul ca sunt prea multe flori.
  Dupa cum spuneam biserica este a enoriasilor, nu a Episcopului sau a Protopopului.
  Iar pe Parintele Pascuta Ion D-zeu sa-l odihneasca in ceata celor drepti.

 4. >> Postat de satane in sutane | 24 martie 2016 13:31

  Satane in sutane, pedofili, poponari, iubitori de argniti, hoti, mincinosi, toate pacatele le-ati adunat popilor, voi slujiti pe satana pentru bani, tremurati ca niste alcoolici cind daca nu va intra banul in buzunar, ochiul dracului, trufasilor o sa fie plina talpa iadului de popi avari ca voi.

 5. >> Postat de MARCU IONUT | 24 martie 2016 08:24

  Se vede ca nu cunoasteti datele problemei.Preotului Pascuta Alin i s-a cerut predarea stampilei nu pt „inventarul obligatoriu” ci pt a fi inlaturat din parohia Sanmartin pt ca nu”il suporta” Episcopul…toate acestea la doar 4 zile de la inmormantarea tatalui sau Pascuta Ion.E limpede ca in aceasta Biserica frumoasa si pt credinciosii din Sanmartin ar vrea sa slujeasca orice preot dar un lucru este CERT:Biserica a fost ridicata de regretatul parinte,de parintele Alin si cu ajutorul credinciosilor din Sanmartin.Nu poate veni Episcopul care niciodata nu a intrat in aceasta Biserica sa o „ia” si sa o „dea” mai departe unui preot „preferat” contra unor „atentii”.NU SE VA INTAMPLA ACEST LUCRU…