Nu vrem lecţii! Primăriile din judeţ n-au fost interesate să înveţe cum pot folosi apa geotermală

Românii nu sunt doar săraci, ci şi prea leneşi să se îmbogăţească, dacă metodele presupun muncă şi seriozitate. Cu bani europeni, Universitatea din Oradea a organizat, în ultimul an, trei cursuri ţinute de profesori din Islanda pe tema geotermalismului şi cum pot fi folosite apele calde din pământ la încălzirea caselor şi apartamentelor.

Deşi au venit la Oradea specialişti din ţara în care oamenii folosesc sisteme de încălzire tot anul şi 90% dintre locuitori se încălzesc cu apă geotermală, cursurile au fost gratuite iar invitaţii scrise s-au transmis la toate primăriile din Bihor, niciuna, cu excepţia celei din Oradea, nu şi-a înscris oameni la lecţii.

Pe lângă reprezentanţii PMO, care erau şi parteneri în proiect, au mai participat la cursuri doar angajaţi de la Transgex şi studenţi curioşi, asta chiar dacă potenţialul Bihorului la încălzire geotermală e uriaş şi doar două-trei primării au reţele de încălzire cu apă geotermală. Dar na, de ce să se complice bihorenii cu modelul islandez, care presupune eficienţă, grijă şi respect pentru cetăţean, când au modelul lor propriu, strămoşesc?


*
*