Mihai Viteazul pleacă la Catedrala Ortodoxă

Comuniștii aveau o metodă de a stopa transformarea micilor secretari de partid în satrapi locali. Se numea rotația cadrelor. Adică, nu apucai să faci rădăcini într-un loc, că numai bine Ceaușescu te expedia în altă parte. La Oradea rotația se aplică și statuilor.

Dacă facem un recensământ al statuilor care au înnobilat Piața Unirii, constatăm că numai Burebista și Attila nu au fost amplasați aici. De data asta a venit vremea ca Mihai Viteazul să plece la Catedrala Ortodoxă.

Dar bietul nu pleacă de bunăvoie, ci pentru a-i face loc lui Ferdinand Întregitorul. La astfel de manevre au reacționat și consilierii locali maghiari care au amintit că întemeietorul orașului a fost Ladislau, ba mai mult, el a și tronat o vreme în buricul târgului.

Practic acum avem trei tabere: românii, maghiarii și apeviștii, adică militarii care au făcut statuia lui Mihai Viteazul. Eu cred că orașul este suficient de mare ca să fie loc pentru toți, dacă nu vrem să avem o statuie „trei în unu”, cu calul lui Ladislau, trupul lui Ferdinand și cușma lui Mihai Viteazul.

1

1 Comentariu

*
*

  1. >> Postat de Olimpia | 11 noiembrie 2018 20:38

    În Piața Unirii este logic și de bun simț să fie prezent regele Ferdinand. Întregitorul