Cum se schimbă ritualul la înmormântări pe Peța

Dacă – de când cu Covid – s-au constatat abateri de la ritualul de înhumare, nu văd de ce orădenii ar fi mai fraieri și n-ar aduce îmbunătățiri acestui bimilenar obicei de înhumare.

ADP-ul s-a prins că mormintele sunt pline de coroane, multe dintre ele din plastic și, cum morții refuză să colecteze selectiv, trebuie luate măsuri severe. Deci, fără coroane de plastic și fără sârmă la coroanele naturale!

La noi cu cât e mai mare coroana, cu atât îți arăți mai tare respectul pentru cel decedat. Chit că nu e tocmai așa, cea mai puternică formă de respect este să mergi la căpătâiul mortului convins că el nu va veni la înmormântarea ta.

Totuși câteva observații se desprind:

1. Popii și-au dat de mult seama că e risipă de flori și poate contravaloarea acestora ar fi potrivită să zacă în vailingul de pe copârșeu.
2. Și mirenii s-au prins că vailingul cu sumele strânse pentru cinstitele fețe bisericești e mai important la înhumare chiar și decât cădelnița.
3. Coroanele din plastic să fie aduse direct în sacul galben, ca operatorul de salubritate să nu se mai obosească cu selectarea.
4. Dimensiunile coroanei naturale să fie reduse sau Primăria să bage un impozit pe cele cu diametru mai mare de 25 de centimetri.
5. Îndurerata asistență poate veni cu flori, dar la final trebuie să le ducă acasă.


*
*