Colonelul Mircea Dogaru, şeful Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, are idei

Deşi omul e la Bucureşti domnul colonel Mircea Dogaru ne face program. Puternic tuşat de lucrurile pe care le-a văzut la televizor cu tragedia aviatică, propune ca aeroportul Oradea să poarte numele pilotului erou Adrian Iovan.

Bietul pilot nici după moarte nu are linişte şi veşnic se găsesc câţiva care vor să vorbească cu menajera pentru a afla ce a mâncat ultima oară, cu instalatorul să ştie care ţeavă ceda mai des la baie sau cu cei care îi îngrijeau acvariul, dacă a avut aşa ceva.

Eu nu ştiu de când şi de ce a luat domul Dogaru aeroportul nostru în colimator. O fi printre cei care au adus bani de reparaţii la pistă? A intermediat contractul cu operatori aerieni străini? Apoi, cu tot respectul pentru cel decedat, care e legătura între el şi oraşul de pe Criş? Că era pe aproape să ajungă aici dacă totul mergea bine?

Marea problemă a orădenilor nu este cum se va chema aeroportul, ci dacă într-adevăr vor avea vreodată aşa ceva. Pentru că, totuşi, ideile trebuie să circule, propun şi eu câteva nume potrivite pentru aeroport, precum şi o scurtă motivaţie:

1. „Aeroportul Gheorghe Pasc” – dacă tot e să rămânem în registrul tragic, ar trebui să se numească Gheorghe Pasc pentru că acesta e omul care a îngropat aeroportul.

2. „Aeroportul Argentin Todea” – întru cinstirea pădurarului care pe bază de simţ de orientare turistică găseşte epavele mai repede ca STS-ul.

3. „Aeroportul Internaţional Debrecen” – pentru a arăta care e de fapt locul de unde se va putea zbura pe viitor.

4. Aeroportul „Cei 5500” – în memoria celor 5500 de angajaţi bihoreni care au zburat din serviciu şi actualmente sunt şomeri.


*
*