Sofronie dixit! Cum îi atacă episcopul ortodox de Oradea pe greco-catolici (VIDEO)

Episcopul ortodox Sofronie Drincec a dat din nou cu bâta-n baltă. O înregistrare a declaraţiilor Preasfinţitului făcute la un simpozion din octombrie 2013, ocazionat de aniversarea a 90 de ani de învăţământ teologic ortodox, arată că Sofronie predică pacea, dar seamănă seminţele războiului interconfesional.

Episcopul şi-a axat discursul pe atacuri furibunde la adresa credincioşilor greco-catolici, pe care i-a caracterizat ca fiind indivizi „foarte vocali şi agresivi”, care „câteodată dau dovadă de mai puţină educaţie”.

Episcopul l-a făcut troacă de porci până şi pe Atanasie Anghel, fondatorul bisericii greco-catolice române. „Faptul că a acceptat să fie rehirotonit e o palmă pe obrazul dialogului dintre biserici şi un model de laşitate!”, a zis Sofronie. Încurajat de aprobările asistenţei, l-a acuzat pe primul episcop al Bisericii Unite inclusiv de sperjur, pentru că „a jurat în faţa patriarhului Ierusalimului că va rămâne ortodox şi, întorcându-se în Transilvania, acasă, a trecut la ceilalţi”.

Accesele de talibanism ortodox ale PS Sofronie pornesc din încercarea disperată de a-şi reîntări poziţia în sânul Bisericii Ortodoxe după ce în 2008 a sfinţit de Bobotează apele Crişului Repede alături de episcopul greco-catolic Virgil Bercea. Care, la aşa fraţi întru credinţa creştină, nici nu mai are nevoie, iată, de duşmani…

7

7 Comentarii

*
*

 1. >> Postat de Nicu | 3 iulie 2014 13:08

  Apropoo de Atanasie Anghel. In „Istoria Bisericii Romane”, Nicolae Iorga spune ca gestul lui Atanasie a fost cea mai mare injosire a neamului Romanesc. Citeste si vei vedea mai multe despre acest subiect.

 2. >> Postat de Nicu | 3 iulie 2014 13:04

  Comentariul postat de oaree e tipizat. Aceleasi citate le folosesc mereu greco-catolicii cand vor sa dea impresia ca unirea de la 1918 ar fi meritul lor. A fost un eveniment istoric ce ar fi avut loc si cu si fara ei. S-au bagat la inaintare sa fie si ei bagati inseama.
  E drept, aici sunt parerile unor ierarhi, parerile lor personale si nu parerea Bisericii intregi. Aceste pareri personale au fost doar niste chestiuni de diplomatie asa cum azi vorbesc de bine Uniunea Europeana.
  Nu putem spune asadar a a fost parerea intregii Biserici Ortodoxe.
  As vrea sa va las pentru studiere si urmatorul citat:
  „Aducem tributul recunoştinţei noastre omagiale înaltului Tron al Regilor apostolici ai Ungariei şi Austriei, Casei Domnitoare de Habsburg, de a cărei protecţiune puternică s-a bucurat Biserica noastră de la primele începuturi ale sfintei uniri până în ziua de astăzi.” (fragment din hotărârile conciliului greco-catolic din Ardeal, întrunit pentru a treia oară la Blaj, în anul 1900) [Vezi şi Gheorghe Ciuhandu, în „Dezbinarea religioasă a românilor din Ardeal”, Arad 1927].
  Textul de mai sus nu e doar o parere personala ci outoritatea suprema a Bisericii Greco-catolice reprezentata oficial prin Sinodul de la Blaj.
  Oare chiar greco-catolicii nu stiau despre acestea!!!???

 3. >> Postat de oare!!!!! | 2 februarie 2014 15:20

  Episcopul Ioan Metian, urmasul lui Miron Romanul, a emis mai multe pastorale prin care i-a indemnat pe romanii ortodocsi din Transilvania la loialitate fata de monarhia austro-ungara.
  Vasile Mangra, care i-a urmat ca mitropolit ortodox lui Ioan Metian, in timp ce era arhimandrit la Oradea, devine in 1910 unul dintre adeptii primului ministru maghiar Tisza Istvan si este ales deputat in circumscriptia Ceica-Bihor pe lista guvernamentala maghiara. De mentionat ca Vasile Mangra a fost contra-candidatul celui propus de catre Partidul National Roman.
  Mitropolitul ortodox Vasile Mangra in Universul, 1 August 1916, afirma: „Presa romana din jurul meu a scris ca numai acolo se pot face cuceriri, unde un popor cu o cultura superioara vrea sa stapineasca pe unul cu o cultura inferioara. Si tocmai aici e cazul sa spunem ca cultura magheara e mult superioara celei romanesti. Daca romanii au pofta sa cucereasca, sa pofteasca, au acolo –Basarabia.”
  Acelasi mitropolit ortodox Vasile Mangra afirma in 1917: „Existenta de o mie de ani a statului maghiar zace tocmai asa la inima cetatenilor de limba romaneasca ca si cetatenilor neaosi maghiari; fiecare constiincios cetatean roman al acestui stat este gata a-si jertfi bunurile si singele sau pentru a apara integritatea teritoriala a Monarhiei. Atacul ascuns al Romaniei impotriva Ungariei a provocat in inimile tuturor romanilor din Ungaria o durere adanca” (Telegraful Roman, 3 Ian. 1917).

 4. >> Postat de Roman Adevarat | 30 ianuarie 2014 16:40

  Din pacate adevarul supara! N-o fi sfant PS Sofronie, da e roman!
  Ar fi bine sa auda toti romanii acest discurs, sa nu uite obarsiile!

 5. >> Postat de Mihail | 29 ianuarie 2014 19:48

  De ce „talibanism ortodox” ? Pentru ca a spus adevarul ? Greco-catolicismul a fost impus cu forta in Transilvania de austro-ungari pentru a dezbina neamul romanesc ! Felicitari PS Sofronie !

 6. >> Postat de petrea 80 | 28 ianuarie 2014 19:13

  talibani sunteti voi. Aici PS spune doar un adevar istoric care va doare ca v ati nascut dintr o tradare si voi stiti asta.

 7. >> Postat de Octavian | 28 ianuarie 2014 13:16

  Chiar nu am inteles de ce face aceste acuzatii gratuite si urate ???
  Ar trebui sa ne spuna despre unitate si armonie intre aceste doua religii, dar face exact opusul … Mi-a lasat o parere prosta dar nu ura …
  No comment