Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoș explică de ce vrea să ajungă iar la șefia partidului

Luni

Vio, către Ghiusi. „Ai văzut, mă, ce băiat bun e Bolovanul? V-a adus cel mai tare pianist din Ungaria să cânte la sărbătoarea voastră, în piața aia spată și urâtă de care vă bateți voi joc mereu”. „Mie mi se pare că e un regres față de anul trecut. Acum a adus un singur muzician, dar anul trecut au fost o sută de țigani care au aruncat Piața Unirii în aer cu melodiile lor”.

Marți 

Ianoș, în vervă la conferința de presă. „În curând vom avea alegeri pentru șefia filialei județene. Cu toate că oasele mă dor, vederea mă lasă, părul îmi pică și memoria dă rateuri, primarii mei mă obligă să mai candidez pentru un mandat”. „Asta înseamnă că primarii vă iubesc din toată inima”. „Sau poate invers: au ură pe mine și vor să mă facă să mă chinuiesc încă patru ani la cârma PSD-ului”.

Miercuri

Fosta șefă de la Parcuri Industriale, plecată cu mare tam tam la Consiliul Județean și de acolo în vârful picioarelor la privat, are bufeuri de când s-a amestecat și în politică. „Așa ceva nu se mai poate. De 1.000 de zile dealul Ciuperca este în paragină și nimeni nu plătește pentru asta. I-am făcut praf într-o postare pe Feisbuc”. „Păi și când erai în solda lui Bolovan de ce n-ai postat nimic?”. „Abia după ce am intrat în politică mi s-a dat jos vălul de pe față și m-am deșteptat brusc și dintr-o dată”.

Joi

Nae polițistul, în derută totală. „Nici nu mai știm cum să ne comportăm, după eșecul monumental din Caracal, ca să nu ne ia lumea la mișto. Acuma iar e o problemă, că o băbuță a fost amendată pentru că trecea prea încet strada”. „Și ție ți se pare normal ca verdele să dureze doar câteva secunde?”. „Înainte să reglăm semafoarele am făcut o simulare. L-am rugat pe fostul atlet Usain Bolt să treacă strada așa cum știe el cel mai bine. Dacă el poate în 5 secunde, poate și băbuța în 15”.

Vineri

Tanti Zoe pensionara, neliniștită. „Am auzit că dacă ai datorii la Primărie o să-ți confiște casa. Eu am o amendă neplătită de doi ani și mă tem că rămân pe drumuri”. „Dar eu știam că nu aveți proprietate, că stați în chirie”. „Așa e, dar am un loc de veci. Mi-e teamă că mi-l confiscă portăreii și o să dorm somnul de veci pe marginea drumului”.

Sâmbătă

Puradel, nervos pe arhitecții din oraș. „Am să rog partidul să trimită un comunicat. Nu se poate, mă, ce bătaie de batjocură face Bolovan cu noi! Pe noua pietonală amplasează bănci fără spătar”. „Bună observația, cred că ai dreptate. Oamenii nu o să se poată odihni”. „Mi se rupe mie de oameni, eu vreau bănci cu spătar, că spătarul e din fer și avem și neamu’ nostru ce să fură mai mult”.

Duminică

Sorbonica e pe primul loc la bursele Erasmus. De anul acesta, studenții pot merge și în Barbados sau Thailanda. Dacă nu pot învăța carte acasă, măcar să călătorească.


*
*