Pico della Mirandola de pe Peța

Naște și Moldova oameni, dar mai nou naște și Oradea genii. Comitetul pentru atribuirea premiilor Nobel a venit deja în urbea noastră să vadă la fața locului marea minune.

Un om încă tânăr, atât ca ani propriu-ziși cât și ca ani de pușcărie, domnul Lucian Bara a uimit nu doar sistemul juridic, ci și lumea științifică. Actualmente Lucian se la bulău pentru furăciuni din bugetul Casei Naționale de Sănătate, dar e mare păcat să priponim un asemenea geniu care a reușit să facă patru facultăți în același timp.

Omul era și la Medicină, și la Protecția Mediului, și la Drept, și la Științe Economice. Sigur, unii ar zice că e imposibil să faci deodată aceste facultăți, ba mai mult să predai la una în timp ce ești și student.

Din două, una: ori facultățile astea sunt de tot rahatul, ori omul este de-a dreptul genial. Din păcate, doar prima variantă se confirmă.

Cred că și dascălii de la Sorbonica ce l-au burdușit cu diplome sunt mândri de produsul muncii lor și, acum, când omul e martirizat de un sistem care-l împiedică să fure, ar merita veșnică recunoștință. O statuie cu el, cu un stetoscop în urechi, cu o robă de magistrat, cu cotiere de contabil și cu o plasă de prins fluturi l-ar imortaliza perfect pe acest om al Renașterii, care ne-a făcut onoarea să se nască pe malul Peței.


*
*