Maeştrii rahatului: Cum împute ferma Nutripork oraşul

Se acordă fermei Nutripork din Ioşia, care de ani de zile împute oraşul fără ca cineva să o poată opri. Săptămâna trecută, duhoarea a răbufnit şi mai tare ca de obicei, astfel că în toată zona de vest a oraşului nu mai aveai unde să te ascunzi ca să scapi, iar Bihorel, mergând pe urmele mirosului, a descoperit motivul.

Pe lângă că paiele cu care sunt acoperite batalurile cu dejecţiile de la porci nu sunt suficiente pentru oprirea mirosurilor, muncitorii pot – cu voie de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj – inclusiv să folosească rahatul ca îngrăşământ pe terenurile din jurul fermei. Iar la începutul săptămânii trecute exact asta s-a petrecut, vidanjele împrăştiind dejecţiile pe pământuri. Autorizaţia de mediu le cere muncitorilor să acopere ulterior mizeriile cu pământ, dar nu spune când anume.

Aşa că săptămâna trecută, toate dejecţiile au stat bine mersi în soare, unde s-au putut descompune şi au puţit mai cu spor. Cum tot demersul s-a petrecut în „condiţii legale”, orădenii trebuie să se consoleze cu ideea că într-o ţară în care instituţiile statului sunt de rahat, nu pot avea pretenţia ca în oraş să miroasă a levănţică.


*
*