Gunoaie cu cazier: Licitația pentru salubritatea Oradiei, contestată de o firmă care împarte un dosar penal cu Radu Mazăre

Licitaţia pentru desemnarea viitorului operator de salubritate al Oradiei a pornit cu stângul: abia a lansat-o Primăria că deja a şi primit o contestaţie.

Compania Polaris M Holding, patronată de fostul deputat PSD Constanţa Eduard Martin, a reclamat Primăria la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor că a întocmit un caiet de sarcini discriminatoriu, deoarece exclude „orice operator economic care a comis o abatere profesională gravă care îi pune în discuţie integritatea”.

În această situaţie s-ar găsi însăşi Polaris, protagonistă a unei afaceri de corupţie, alături de fostul deputat şi de ex-primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Potrivit DNA, Martin l-a şpăguit pe Mazăre cu 7 milioane euro pentru ca Polaris să câştige licitaţia de salubritate în Constanţa, rechizitoriul fiind confirmat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către un complet format din 3 judecători, care l-au condamnat pe fostul edil la 9 ani şi 10 luni de închisoare, pe Martin la 5 ani şi 6 luni, iar firma la o amendă penală de 1 milion lei.

Sentinţa definitivă urmează s-o dea completul de 5 judecători al ÎCCJ, până atunci Polaris considerând discriminatorie condiţia de „cazier curat” pusă de Primăria Oradea şi cerând CNSC s-o anuleze.

Pe de altă parte, municipalitatea se apără arătând că n-a comis niciun abuz, de vreme ce această condiţie nu a fost inventată la Oradea, ci este prevăzută în Legea 100/2016 privind concesiunile de lucrări.

Cui va da dreptate CNSC rămâne de văzut, mai ales că în ultimii ani tot mai multe instituţii dâmboviţene se pun deasupra legii. Cert e că lupta cu gunoaiele se ascute…


*
*