Dilemă istorică: cine a pus prima oară piciorul în Bihor?

În peştera de la Ciur-Izbuc s-au descoperit urmele a 400 de paşi datând din vremuri demult apuse. Mai mult, lângă paşii umani s-au găsit şi urme de labe de urşi. Iniţial se credea că ele au o vechime de 10.000 de ani, dar conform noilor tehnici de măsurare cu carbon 14 vechimea a crescut la 36.500 de ani.

Aşa încep disputele, căci prin noua datare judeţul Bihor este cel mai vechi loc călcat în picioare de rasa umană.

Iată ce au declarat personalităţile interesate de subiect:

Tokes Laszlo – Io nu crede că acolo stat valahi. Io crede că acolo stat numai ţigani de etnie rrome, că găsit şi oase de ursule. Şi ţigani este ursar, care plimbă ursu’, aşa che se nu se dea vechi românii. Apoi, noi venit inainte de români că rămas ceaun acolo, numai că nu găsit arheologi che dus ţiganii la fier vechi…

Vadim Tudor – E clar că bihorenii au fost primii oameni de pe Pâmânt, dar şi ultimii, că cei din jurul lor numai oameni nu se pot numi. Mă miră că ungurii mai au tupeul să spună că ei au fost primii aici. Mai degrabă cred că peştera a fost populată şi de ruşi, pentru că am văzut nu doar urme de picior, ci şi de mâini. Ori ruşii ăştia – se ştie – beau până umblă în patru labe.


*
*