Zece condiții puse de românii verzi pentru amplasarea statuii regelui Ladislau în Cetatea Oradea

Decizia administrației locale de a amplasa, la propunerea Bisericii romano-catolice, o statuie a Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei, în incinta Cetății, a stârnit controverse în spațiul public.

Bihorel a făcut un sondaj pentru a afla ce cred românii verzi ai urbei despre „descălecarea” în fortăreață a regelui maghiar…

1. Se acceptă amplasarea statuii în fața Bisericii romano-catolice din centrul Oradiei, cu condiția ca biserica să fie translatată în Săcueni.

2. Statuia lui Ladislau să fie vopsită tricolor, dar nu roșu, alb și verde.

3. Calul lui Ladislau să fie cel al lui Mihai Viteazu, că oricum statuia voievodului zace nefolosită.

4. Ladislau să fie rebotezat Vasile și să poarte numele de scenă Vasile cel Viteaz, primul rege care a reunificat cele patru cartiere ale orașului Oradea.

5. Să se recunoască faptul că Ladislau a fost ortodox; numai pe patul de moarte a decis să treacă la catolicism, ca să moară unul de-al lor, nu de-al nostru.

6. Pe soclu să scrie clar că Ladislau este urmașul pe linie directă al lui Zamolxe, văr primar cu Burebista și șogor cu Decebal.

7. Statuia să aibă și un husar care ține calul de căpăstru, iar modelul acestuia să fie Szabó Ödön.

8. La realizarea sculpturii să participe financiar și Asociația Militarilor în Retragere și Rezervă.

9. Ladislau să poarte în mână o busolă, iar textul în limba română să precizeze că e vorba de un monument care marchează faptul că în Oradea a fost pe vremuri Meridianul zero.

10. Statuia să aibă permanent o husă pe ea, pentru a fi ferită de intemperii.

1

1 Comentariu

*
*

  1. >> Postat de Odeontransfrontalier | 23 februarie 2022 16:55

    Alupigus, Bihorel! (tot pamflet…)