Pedepsit la românism: Subprefectul Iulius Delorean, pus să citească un discurs de român patriot

Subprefectul Iulius Delorean a fost trimis, miercurea trecută, să-i ţină locul prefectului Claudiu Pop la o manifestare din oraş. Până aici, nimic neobişnuit.

Numai că n-a fost vorba de un eveniment oarecare, ci despre unul în care era sărbătorit Avram Iancu, revoluţionarul român care, alături de moţii săi, a luptat împotriva trupelor maghiare ale lui Kossuth Lajos.

Subprefectul de etnie maghiară n-a trebuit doar să facă act de prezenţă la evenimentul Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu”, ci şi să rostească mesajul prefectului la împlinirea a 191 de ani de la naşterea eroului român.

Aşadar, în faţa unei audienţe formate din veterani naţionalişti, Delorean a citit expresii precum „Avram Iancu, simbol al patriotismului şi al jertfei pentru libertate” şi „români de pretutindeni, omagiem o personalitate a istoriei”, punctul culminant fiind rostirea frazei: „Documentele istorice susţin că Avram Iancu ar fi declarat că «românul nu cerşeşte libertatea de la unguri; naţiunea română e destul de tare ca să-şi cucerească libertatea prin luptă»”.

Bihorel se întreabă: oare cu ce o fi greşit subprefectul de a fost pedepsit să ţină acest discurs fără să se muşte de limbă?

1

1 Comentariu

*
*

  1. >> Postat de Avram Iancu | 29 iunie 2015 14:30

    Observ ca pe tine te deranjeaza mai tare acest lucru!