O idee cu doi taţi: Concurenţă pe proiecte între Muzeul Cetăţii şi Muzeul Ţării Crişurilor

Activitatea vastă şi variată a recent înfiinţatului Muzeu al Cetăţii şi Oraşului Oradea, care atrage tot mai mulţi orădeni şi turişti între zidurile fortăreţei, a devenit o sursă de inspiraţie până la limita plagiatului.

Invitat la Universitate vinerea trecută, la deschiderea unei conferinţe pe teme de jurnalism, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a anunţat că vrea să înfiinţeze o secţie muzeală dedicată presei imediat ce instituţia pe care o conduce se va muta în noul sediu, din fosta Garnizoană.

Chiriac n-a intrat în detalii despre cât de avansat este demersul său, la fel cum n-a spus că aceeaşi idee au lansat-o înaintea sa concurenţii de la Muzeul Cetăţii. În schimb, a făcut o apreciere indirectă despre muzeografii din fortăreaţă, spunând că aceştia ar fi cam în plus, deoarece oraşul se supraîncarcă cu muzee şi nu ştie „unde se mai pot organiza ele”. Bihorel crede că, la cât de amplă este activitatea la Muzeul Ţării Crişurilor, în Oradea este totuşi destul loc şi pentru muzeografi puşi pe treabă…


*
*