Justiţie copy paste: Judecătoarea Diana Comşa a „plagiat” motivarea arestării tânărului din Săcuieni suspectat de crimă

După universitari, şi magistraţii orădeni au descoperit beneficiile plagiatului. Adică plăcerea de a-şi motiva sentinţele preluându-le pe ale altora şi schimbând doar numele împricinaţilor, pentru a scăpa în acest fel de obligaţia de a explica raţionamentul care i-a condus la luarea unei decizii. Unii o fac, însă, fără măcar să citească sentinţa pe care o plagiază, dând naştere la adevărate aberaţii juridice.

E cazul judecătoarei Diana Comşa de la Tribunalul Bihor, cea care a dispus arestarea lui Sabin Godja, suspectul de uciderea adolescentei din Săcueni. Bihorel a descoperit că, în încheierea dată pentru motivarea arestării, judecătoarea a copiat mot-a-mot motivarea colegei sale, Raluca Cuc, de la arestarea muncitorului de la fabrica de mobilă care şi-a incendiat maistrul.

Ce mai conta că respectivul era arestat pentru tentativă, nu pentru omor, şi comisese infracţiunea prin incendiere, nu prin strangulare? Eroarea a fost sesizată de avocatul Răzvan Doseanu, care a şi cerut rejudecarea arestării, „pentru lipsa totală a argumentării” mandatului dat de Comşa.

Solicitarea a fost respinsă, iar judecătoarea, atenţionată de colegi, şi-a corectat rapid motivarea. Însă numai în Ecris (evidenţa informatică a instanţelor), căci urmele plagiatului au rămas în documentul scos la imprimantă şi depus la dosarul crimei din Săcueni. Dacă, între timp, nu cumva a dispărut şi de-acolo…


*
*