Jurişti degeaba: Părerea juriştilor de la Sorbonica n-are nicio valoare

La propunerea rectorului Constantin Bungău, Senatul Universităţii a decis ca anul acesta fişa postului pentru toate cadrele didactice să includă la capitolul „alte activităţi” orele petrecute cu studenţii pentru pregătirea lucrărilor de licenţă ori disertaţie şi pentru pregătirea practicii profesionale, astfel încât aceste ore să nu mai încarce normele didactice.

Mai simplu spus, în calcularea normei nu ar intra decât orele de predare, nu şi pe cele de „consultanţă” pentru studenţi, ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă un universitar are normă de lucru 14 ore pe săptămână, exact atâtea ore trebuie să fie prezent la cursuri. Ca de obicei, noutatea a iscat nemulţumiri în rândul „sorboneilor”, întreţinute, culmea, chiar de juriştii instituţiei, care au opinat că hotărârea Senatului contravine legii.

Asta deşi conform Legii Educaţiei, norma didactică „poate cuprinde” orele de îndrumare a studenţilor, fără ca acest lucru să fie obligatoriu, iar pe de altă parte în cazul hotărârilor Senatului universitar avizul juridic este doar consultativ, nu obligatoriu. Aşa încurcate fiind lucrurile cu austeritatea şi cu îmbârligăturile juridice, Bihorel se întreabă de ce nu-i dă rectorul afară pe toţi juriştii dacă tot nu ţine nimeni cont de părerea lor. Să vezi atunci economii la salarii!


*
*