Codul lui Oreste: Cum a fost blocată construirea cartierului Ceyrat în instanţă

Proiectul de construire a cartierului Ceyrat s-a blocat în instanţă. La sfârşitul anului trecut, Primăria a pierdut procesul intentat de o orădeancă, Floare Ianceu, care are de recuperat de la oraş o suprafaţă de teren de sub fostul CET II, dar care, aflând că există teren liber în strada Ceyrat, a notat în Cartea Funciară un proces pe ultimele două loturi disponibile.

Situate la stradă, cele două parcele urmau să fie concesionate unor constructori dispuşi să ridice blocuri. Judecătorul Oreste Stamatiu a dispus ca municipalitatea să-i dea femeii 0,79 hectare, iar dacă nu are alt amplasament, s-o împroprietărească pe terenul ales de ea. Primăria a contestat hotărârea la Tribunal, cu atât mai hotărât cu cât deja femeia a plasat terenul altor persoane, fapt ce aminteşte de modul de acţiune al samsarilor imobiliari.

Cert e că Judecătoria nici nu putea găsi un judecător mai potrivit să soluţioneze procesul! Fost angajat al Primăriei orădene, judecătorul Stamatiu învârtea la mijlocul anilor 2000 afaceri de milioane tocmai cu… terenuri. Bun cunoscător al legislaţiei referitoare la retrocedări, acesta intermedia pentru diverse persoane recuperarea unor foste păşuni comunale în schimbul unui procentaj din terenuri.

Numai în Sînmartin, Stamatiu a înfiinţat patru asociaţii urbariale care au revendicat în total 217 hectare, din care şi-a tras un „comision” de 4,2 hectare. Deci cine putea înţelege mai bine decât el fenomenul?!


*
*