Episcop în Photoshop: Cum a fost „înfrumusețat” Sofronie pe pereții unei biserici din Bihor

După beleaua cu descinderile DNA la sediul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului, iniţiate într-un dosar de corupţie, care i-a afectat serios credibilitatea, episcopul Sofronie Drincec e foarte atent la capitolul imagine.

Preasfinţitul nu doar că îşi alege cu o grijă mult mai mare apariţiile publice, dar se străduieşte să-şi construiască o reputaţie de păstor grijuliu, implicat şi agreabil al turmei ortodoxe bihorene.

Grija eparhului pentru imaginea proprie a ajuns până acolo încât acesta refuză să fie reprezentat ca ctitor pe pereţii de la intrarea în capele şi biserici altfel decât tânăr, suplu şi ferice.

Spre exemplu, pictorii capelei cimitirului din Husasău de Criş au trebuit să refacă reprezentarea episcopului, la doar câteva zile după ce terminaseră, pentru că aceasta nu a plăcut consilierilor episcopiei trimişi să verifice calitatea lucrării. Inspectorilor nu le-a convenit că Sofronie de pe frescă era cam cărunt, ofilit şi rotunjor până şi pentru standardele lumeşti, aşa că a trebuit dat la „întinerit”.

Pictorii l-au supus pe episcop unui „photoshop” din pensulă atât de intens încât în final pe zid a trebuit scris şi numele personajului „PS Sofronie Episcop al Oradiei”. Nu de alta, dar să-l recunoască credincioşii…


*
*