Muianul rezistă: „Capodoperele” controversatului artist Gabriel Miloia continuă să marcheze clădirile din centrul oraşului (FOTO)

„Capodoperele” controversatului „Muian” continuă să marcheze clădirile din centrul Oradiei. Autorul, excentricul Gabriel Bako jr., auto-intitulat Miloia, fiul medicului Gabriel Bako şi al fostei directoarei a Colegiului Gojdu, Liana Bako, şi-a imprimat mecla în urmă cu trei ani pe mai bine de 70 de clădiri şi chiar pe soclurile câtorva statui, la vremea respectivă fiind doar „mângâiat” de poliţişti cu o amendă pentru vandalism de numai 100 lei.

Între timp, Miloia s-a folosit de proiectul Muian pentru a crea o expoziţie despre reacţiile la isprava sa şi pentru a-şi promova galeria de artă, Visual Kontakt. Pe cât de revoltaţi se arătau la acea vreme, niciunul dintre proprietarii clădirilor vandalizate nu l-a dat totuşi în judecată pe tânărul vandal, ba mulţi dintre ei nici n-au curăţat zidurile măzgălite cu mutra artistului. Un raid prin centru s-a soldat cu constatarea că 7 clădiri, între care şi cea a Colegiului Naţional Iosif Vulcan, încă mai poartă „ştampilele” cu „Muianul”.

Situaţie de-a dreptul românească: nici n-au cerut sancţionarea vinovatului, nici n-au reparat ce-a stricat acesta.

1

1 Comentariu

*
*

  1. >> Postat de Deftones | 18 octombrie 2015 15:26

    Un imbecil.

Un Ping

  1. […] însuşi unul dintre vandalii care au măzgălit pe numeroase clădiri din oraş, Gabriel Bako jr, autointitulat Miloia, autorul celebrului „proiect Muian”, o face acum pe […]