Bac-ul şi DN 76. Frauda de la Bacalaureatul de la Ştei, descoperită din cauza drumului paradit

Printre profesorii bihoreni circulă un zvon care ar lămuri de ce numai în Ştei s-a descoperit frauda la Bac în sesiunea din iunie-iulie, deşi copiatul pe rupte se practică la greu şi în alte şcoli.

Potrivit explicaţiilor, de regulă lucrările din tot judeţul sunt amestecate între ele şi apoi numerotate, astfel încât să nu fie laolaltă cele de la un acelaşi centru de examinare. Cum lucrările se împart apoi la mai mulţi corectori, cu cât sunt amestecate mai bine, cu atât scad şansele ca lucrările dintr-un centru să ajungă pe masa aceluiaşi corector, iar similitudinile să fie remarcate.

Numai că, ghinion, anul acesta lucrările de la Ştei au ajuns ultimele în Oradea la Inspectorat, după ce testele din restul judeţului fuseseră deja numerotate, astfel că nu au mai putut fi amestecate cu acestea.

Drept urmare, au ajuns pe mâna aceluiaşi profesor corector, căruia n-a putut să nu-i sară în ochi asemănările din lucrările candidaţilor.

Bihorel le recomandă tinerilor ca pe viitor să dea în judecată nu numai Inspectoratul Şcolar, cum au procedat cei din Ştei, ci şi Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi. Că dacă şoseaua spre Oradea nu era plină de gropi şi semafoare, nici ei nu ajungeau de râsul ţării şi neintraţi la Sorbonici…


*
*